ALE

LUMILAUDAN VALINTAOPAS

Kuinka valita sopiva lumilauta?

Lumilaudan valitseminen vaatii useiden tekijöiden huomioon ottamista, kuten oma vartalotyyppi, laskutapa, kokemustaso ja tietysti henkilökohtaiset mieltymykset. Vaikka päätös saattaa aluksi tuntua monimutkaiselta ja informaatiotulva ylivoimaiselta, oppaassamme esitellään seikat, jotka on hyvä ottaa huomioon lumilautaa valittaessa. Käymme läpi myös yleisiä termejä, joita lumilautoihin ja niiden hankintaan liittyy.

SISÄLLYSLUETTELO:

  1. Taitotaso
  2. Laskutyyli
  3. Lautatyypi
  4. Lautamallit
  5. Lautaprofiili
  6. Lumilaudan oikea pituus
  7. Lumilaudan oikea jäykkyy

Taitotasosi:

  1. Kuinka paljon mäkipäiviä sinulla on takana ja kuinka varmaa laskeminen on? Ole rehellinen itsellesi. Valitsemalla oikean lumilaudan taitotasoosi nähden, edistymisesi on nopeampaa, hauskempaa sekä ennen kaikkea turvallisempaa.


    Oppaassa jaamme taitotasot kolmeen eri kategoriaan. Aloittelija, Kehittynyt sekä Edistynyt, jotta tiedät mihin ryhmään kuulut, valitse itseäsi parhaiten kuvaava kategoria.

     

    Aloittelija: Lasket vihreitä ja sinisiä rinteitä. Harjoittelet tasapainon säilyttämistä liikkuvan laudan päällä, käännöksiä, vauhdin hallitsemista sekä pysähtymistä. Tällöin suuntaudu kohtaan aloittelijat.


    Kehittynyt: Kruisailet mieluiten sinisiä ja punaisia rinteitä. Laudan hallitseminen on sujuvaa, eikä sinun tarvitse miettiä käännösten tekemistä tai pysähtymistä, vaan ne tulevat jo itsestään, vaikka olosuhteet vaihtelisivatkin. Saatat jopa intoutua tekemään pieniä temppuja rinteessä, tai harjoittelemaan niitä parkin pienemmistä hyppyreistä ja obstaakkeleista.


    Edistynyt: Tykittäminen punaisilla ja mustilla rinteillä saa sinut syttymään. Olet kuin kotonasi rinteessä kuin rinteessä ja niiden ulkopuolella. Osaat käyttää rinteen pinnanmuotoja hyväksesi tehden laskemisesta leikkisämpää ja monipuolisempaa. Viihdyt parkissa tai pipessä harjoitellen mitä mielikuvituksellisimpia temppuja. Saatat viihtyä myös rinteiden ulkopuolella ja takamaastoissa etsien täydellistä puuteria ja laskulinjoja.

Aloittelijoille:

Lyhyemmät sekä joustavammat lumilaudat sopivat hyvin aloittelijoille, sillä ne tekevät ensimmäisten käännösten ja laudan hallinnan opettelusta helpompaa. All-mountain-lumilauta on turvallinen ja oikea valinta, kun aloitat matkaasi kohti huippuja.

 

Kehittyneille:

Toivottavasti pahimmat kasvukivut ovat takanapäin ja vietät enemmän aikaa tehden käännöksiä ja nauttien vauhdin hurmasta, kuin polvillasi ja takapuolellasi nyrkkiä lumeen takoen ja hampaita kiristellen. Nyt kun reviirisi rinteissä laajenee näet, koet ja nautit enemmän. All-mountain-lumilaudat ovat edelleen loistava vaihtoehto. Voit myös valita freestyle-laudan, jotka mahdollistavat temppujen tekemisen, mutta ovat myös anteeksiantavia.

 

Edistyneille:

Nyt alkaa lyyti kirjoittamaan. Liikut rinteillä varmasti sekä taitavasti: oli kyse sitten leikkaavista käännöksistä, hypyistä, raileista tai maailman parhaan puuterin etsimisestä. Etsi laskutyyliisi sopiva lumilautatyyppi – voit valita minkä haluat.

  • Olet ottamassa ensiaskeleita lumilautailun parissa ja mahdollisesti ensimmäisiä kertoja lumilaudan päällä. Tarkoitus on kuitenkin päästä perusasiat oppittuasi nauttimaan lumilautailun huumasta pääasiassa merkittyjä rinteitä laskien.

 

Suosittelemme sinulle näitä lumilautoja:

 

Miehet: Naiset:

Play           Elle

Score Ora

Merc


  • Lumilautailu sujuu jo mallikkaasti rinteissä, mutta nälkä kasvaa syödessä. Haluat kehittää laskutekniikkaa, lisää vauhtia, käydä kokeilemassa laskemista merkittyjen rinteiden ulkopuolella ja ehkä harjoitella temppuja myös parkin puolella.

 

Suosittelemme sinulle näitä lumilautoja:

 

Miehet: Naiset:

Merc Venus

Sensor Venus plus

Escape


  • Olet kehittynyt laskijana niin, että voit laskea missä vain taidokkaasti kulloistakin ympäristöä hyödyntäen. Olet ehkä jo kehittänyt itsellesi oman “identiteetin” lumilautailijana ja vaadit nyt varusteiltasi maksimaalista suorituskykyä tukemaan laskemista.

 

Suosittelemme sinulle näitä lumilautoja:

 

Miehet: Naiset:

Sensor plus Venus Plus

Blade plus Odussey

Escape plus Beta

Thruster

Ultralight

The Mosquito

 

Lumilautatyypit:

  • All-mountain: Erinomainen yleislauta.
  • Freestyle: Toimii parhaiten parkissa ja tempuissa yleisesti.
  • Freeride: Paras valinta hoitamattomalle lumelle.
  • Powder: Nimensä mukaisesti oikea valinta syvään lumeen ja puuteriin.
  • Splitboard: Paras ystävä takamaastoissa liikuttaessa, eikä hissejä ole helpottamassa matkan tekoa.

Huomioithan, että lumilautatyyppien käyttötarkoitukset ja soveltuvuudet laskijan taitotasoon nähden ovat suosituksia. Eri lumilautatyyppejä voidaan käyttää myös optimaalisen käyttötarkoituksensa ulkopuolella. Aloittelijakin voi käyttää edistyneille suunnattuja lumilautoja. Mikäli haluat esimerkiksi hankkia mahdollisimman pitkäikäisen lumilaudan omaa tavoitetta kehityksesi suhteen silmällä pitäen. Tällöin on tärkeä tiedostaa, ettei lumilaudan ominaisuudet pääse välttämättä oikeuksiinsa, tai niiden hyödyntäminen vaatii laskijalta enemmän taitoa. Tämä voi myös hankaloittaa sekä hidastaa kehittymistäsi laskijana. Ensisijaisesti se voi tehdä laskukokemuksesta epämiellyttävän. Lumilautailussa tärkeintä kuitenkin on nauttiminen luonnosta, kavereista ja hyvästä fiiliksestä. Ei siis anneta väärien varusteiden vaikuttaa tähän.

Mikäli olet yhtään epävarma varustehankintojen suhteen, ole meihin yhteydessä. Etsitään yhdessä ammattilaistemme kanssa sinua parhaiten palvelevat välineet, jotta sinä pääset nauttimaan olennaisesta. Laskemisesta.

HAKUNA MATATA!

All-mountain: Paras yleislauta maastosta ja olosuhteista riippumatta. Näillä lumilaudoilla pärjäät hoidetuissa rinteissä, niiden ulkopuolella, mutta myös parkissa ja pipessa. All-mountain lumilaudat ovat yleensä directionaleja tai twinejä. All-mountain-lumilauta on suosituin lumilautatyyppi juuri monipuolisuutensa takia. Sopii aloittelijasta jo kokeneempaan kehäkettuun.

– Aloittelija – Edistynyt – Kehittynyt 

Freestyle: Freestyle laudat ovat kevyitä, lyhyitä ja joustavia twinejä. Mikäli kuvailisit laskutyyliäsi leikkisäksi ja pidät koko hiihtokeskusta leikkikenttänä, tai vietät aikasi parkissa temppuillen, niin sopiva lumilauta löytyy mitä todennäköisimmin tästä kategoriasta. Freestyle laudat eivät ole parhaimmillaan kovavauhtisessa rinnelaskussa kovilla pinnoilla, jolloin lumilaudalta vaaditaan jäykkyyttä sekä vakautta.

 

– Aloittelija – Edistynyt – Kehittynyt

Freeride: Nämä lumilaudat sopivat seikkailijoille, jotka viihtyvät paremmin hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Freeride-laudat ovat useimmiten directionaleja, eli niillä on tarkoitus laskea aina laudan etupää (nose) menosuuntaan. Ne ovat myös joustavuudeltaan (flex) jäykempiä kuin freestyle-laudat ja soveltuvat siksi myös vaikka kovempaan rinnelaskuun.

 

– Edistynyt – Kehittynyt

Powder: Lumilaudan muotoilu, joustavuus ja siteiden asennuskohdat ovat tarkasti suunniteltu yhtä tarkoitusta varten. Puuterilunta ja sen pöllyttämistä. Useimmat puuterilaudat ovatkin erilaisia rocker-variaatioita maksimaalisen kelluvuuden takaamiseksi.

 

– Kehittynyt

Splitboard: Splitboardit ovat heille, jotka kulkevat omia latujaan etsiessään täydellisiä laskulinjoja takamaastoista, kaukana hiihtokeskusten hälinästä. Splitboard on pituussuunnassa halkaistu lumilauta, joka mäkiä noustessa saadaan jaettua kahdeksi ns. sukseksi nousun helpottamiseksi. Noustessa laudan pohjassa käytetään nousukarvoja estämään lipsumista. Huipulla puolikkaat liitetään takaisin yhteen ja alamäki voi alkaa! Nousukarvojen lisäksi tarvitset, split kitin sekä teleskooppi/kokoon taitettavat sauvat, jotka saat laskiessa reppuun. Edellä mainitut myydään yleensä erikseen, joten se kannattaa ottaa huomioon varusteita hankkiessa.

 

– Kehittynyt

Minkä mallinen lumilauta minulla toimii parhaiten?

Lumilautamallit:
  • Twin tip: Erinomainen parkissa, raileissa sekä hyppyreissä.
  • Directionall twin: Parhaimmillaan, kun haluat tehdä temppuja rinteiden ulkopuolella. Toimii myös parkissa.
  • Directional: Lasketaan aina yhteen suuntaan. Muotoa käytetään all-mountain- ja freeride-laudoissa.
  • Tapered: Taaksepäin kapeneva lumilauta on parhaimmillaan freeride laudoissa.
  • Asymmetric/Asym twin: Malli tukee ihmiskehon luonnollista epätasapainoa. Me käytämme tätä muotoa freestyle-lumilaudoissamme.

Lumilaudan muodolla on merkittävä vaikutus laskusuoritukseen. Muotoja on paljon erilaisia, riippuen lumilaudan käyttötarkoituksesta (all-mountain, freestyle, freeride ja jib).

 

*Jib-laudoista puhuttaessa tarkoitetaan enemmänkin laskutyyliä liittyen suorituspaikkoihin. Jibbing terminä lumilautailussa tarkoittaa hyppyjä, liukumista railien ja boksien päällä. Hyvin lähellä siis rullalautailua, mutta lumella. Pääasiassa jibbailua harrastetaan parkeissa ja kaduilla urbaanissa ympäristössä.

Yleisesti ottaen lumilautaillessa käytät kantteja käännöksiin tai jarruttamiseen. Jibbailussa pyrit välttämään kanttikontaktia ja haluat pitää laudan pohjallaan tökkäämisen pelossa, varsinkin liukuessasi jonkin obstaakkelin päällä.

Twin tip: 

Twin tip-lumilaudat ovat muodoiltaan identtiset molemmista päistä ja niiden laskuominaisuudet ovat samanlaiset kumminkin päin laskettaessa. Sama pätee myös laudan sivuleikkaukseen ja jäykkyyteen. Tämän malliset laudat löytyvät useimmiten freestyle- ja jib-laudoista, koska niiden ominaisuudet soveltuvat parkkiin, hyppyihin sekä raileihin.

Directional twin: 

Directional twin-lumilaudat ovat muodoltaan symmetrisiä, mutta muilta ominaisuuksiltaan eivät. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi, että siteiden kiinnityskohdat lumilaudassa ovat hieman enemmän takana tai, että laudan joustavuus ja profiili ovat pääasiassa tarkoitettu laskettavaksi etupää (nose) edellä. Directional twinit ovat parhaimmillaan, kun haluat viedä temppuilun hoidettujen rinteiden ulkopuolelle, mutta soveltuvat myös perinteiseen rinnelaskemiseen sekä temppuiluun parkissa.

Directional: 

Nimi on enne. Directional-lumilaudat ovat tarkoitettu laskettavaksi laudan etupää (nose) edellä. Siteet ovat sijoitettu taaemmaksi, jotta laudan nose saadaan pidemmäksi. Näin lauta saadaan kellumaan paremmin pehmeällä lumella, sekä enemmän voimaa leikkaaviin käännöksiin kovavauhtisessa rinnelaskussa. Directional-lumilaudat ovat pääasiallisesti freeride-lautoja, mutta löytyy niitä myös all-mountain kategoriasta.

Tapered: 

Nimensä mukaisesti nämä lumilaudat kapenevat laudan takapäätä (tail) kohden. Suurempi pinta-ala laudan etupäässä (nose) saa lumilaudan kellumaan puuterilumessa erityisen hyvin. Siksi kapenevat laudat soveltuvat erityisen hyvin freeride-laskemiseen.

Asymmetric/Asym twin: 

Epäsymmetriset lumilaudat ovat suunniteltu tukemaan ihmiskehon luontaista epätasapainoa sivuttain liukuessa. Epäsymmetrisissä lumilaudoissa on lyhyempi sekä/tai syvempi sivuleikkaus (sidecut) takakantilla. Tämän ominaisuuden on tarkoitus tasapainottaa takakantin kuormittamista ja näin helpottaa käännöksen aloittamista. Epäsymmetristä muotoa käytetään all-mountain-, freestyle-, freeride- ja jib-laudoissa.

LUMILAUTAPROFIILIT

Camber:

Camber on se ”perinteinen” profiili lumilaudoissa. Camber-laudat kaareutuvat kevyesti kohti laudan molempia päitä (nose & tail). Laskijan asettuessa laudan päälle, paino jakautuu tasaisesti koko laudan mitalle. Tämä tekee laudasta erittäin pitävän ja agressiivisen käännöksissä ja kanteilla laskettaessa. Loistava valinta kokeneemmille laskijoille, jotka tykkäävät laskea kovaa ja tarvitsevat vakaan, vauhtia kestävän lumilaudan.

Rocker:

Rocker-lumilaudoissa kontaktipiste lumeen on siteiden välissä ja laudan molemmat päät (nose & til) kaareutuvat ylöspäin voimakkaammin kuin cambereissa. Kääntöpisteen ollessa lumilaudan keskellä, ovat rockerit anteeksiantavampia ja lähtevät käännöksiin helpommin. Rockerit ovatkin monelle aloittavalle lumilautailijalle juuri tästä syystä hyvä valinta. Kokeneetkin laskijat saavat näistä laudoista hyvinkin suorituskykyisiä kuormittamalla käännöksissä kantteja voimakkaammin. Rockerit ovatkin hyviä yleislautoja, mutta pääsevät oikeuksiinsa syvässä lumessa, hypyissä ja raileissa.

Powder rocker/Surfy camrock: 

Powder rockerit ovat nimensä mukaisesti suunniteltu syvään lumeen. Powder rocker-lumilaudoissa laudan etupää (nose) kaareutuu ylöspäin voimakkaammin, kuin laudan takaosa (tail). Näin lumilauta saadaan kellumaan paremmin syvässä lumessa laskettaessa, sekä lyhyen tailin ansiosta lauta reagoi nopeasti painon ollessa takana. Powder rocker-lumilaudat muistuttavat s-kirjainta, joissa takasiteen alla, tai sitä ennen on camber- tai flat/zero-ominaisuus. Useimmiten powder rocker on yhdistetty directional- tai tapered-mallisiin lumilautoihin takaamaan parhaan sekä hauskimman laskukokemuksen syvässä lumessa.

Zero/Flat/Flatrock:

Zero/flat-lumilaudat ovat vakaita ja tasapainoisia lautoja, joissa on yhdistetty cambereiden sekä rockereiden parhaat puolet. Saat cambereista kanttipitoa, mutta rocker-ominaisuudet tekevät laudasta vähemmän agressiivisen, anteeksiantavamman ja helpommin ohjattavan. Zero/flat-laudat ovatkin usein freestyle-lumilautoja ja sopivat parhaiten jo hieman kehittyneemmille laskijoille sekä temppuilijoille.

Hybrid Rocker: 

Näissä lumilaudoissa yhdistyy vakaus, pito ja kelluvuus pehmeällä lumella. Rocker-lumilautojen muoto siteiden välissä helpottaa käännöksiä ja tekee laudasta kelluvamman pehmeässä lumessa ja molempiin päihin (nose & tail) mentäessä camber-ominaisuudesta saadaan pitoa. Tämänkaltaiset lumilaudat ovat hyviä yleislautoja kaikissa olosuhteissa.

Hybrid Camber/Camrock: 

Hybrid cambereissa camber on laskijan ja siteiden alla ja rocker-/flat-ominaisuus laudan molemmissa päissä (nose & tail). Tämä yhdistelmä toimii etenkin freestyle- ja jib-lumilaudoissa. Saat voiman, pidon ja vakauden camberista, mutta rocker-/flat-ominaisuudet antavat anteeksi, eivätkä kantit tökkää, vaikka et osuisikaan sweet spottiin ja hyppy tulisi hieman vinossa alas. Sopii erittäin hyvin jo hieman kokeneemmille parkkilaskijoille.

3D base:

3D-lumilaudoissa muotoilu on viety aivan uudelle tasolle. Laudan molemmat päät sekä sivut ovat taivutettu ylöspäin lusikkamaiseen muotoon, jolla saadaan lumilaudalle parempi kelluvuus pehmeässä/syvässä lumessa. Lumilauta ei myöskään tökkää kanteilla niin helposti kovalla pinnalla laskettaessa ja tuo myös ketteryyttä temppuihin.

EZ-Rock:

Tämä profiili on suunniteltu erityisesti pienimpiä laskijoitamme ajatellen (Micron magic). Lumilaudan V-muodon ansiosta pienimmät tulevaisuuden lupaukset pääsevät harjoittelemaan laudalla, jossa kanttien tökkääminen on minimoitu samalla kun riittävästä kanttipidosta on huolehdittu.

LUMILAUDAN MITAT

Minkä pituinen lumilaudan tulisi olla?

Perinteisenä neuvona laudan pituutta valittaessa on ollut, että lumilaudan tulisi ylettyä laskijan leuan ja nenän välille (HUOM! Aloittelijat hyötyvät lyhyemmän laudan helpommasta käsiteltävyydestä). Riippuen käyttötarkoituksesta, laskijan mieltymyksistä sekä kokemuksesta. Nykyisten lumilautojen ominaisuudet mahdollistavat kuitenkin hyvinkin erilaisten lautojen käyttämisen. Esimerkiksi freeride-laudat voivat olla perinteistä ohjearvoa lyhyempiä tai pidempiä, riippuen juuri lumilaudan ominaisuuksista. Temppuiluun tarkoitetut laudat voivat taas olla lyhyempiä, jotta ne olisivat mahdollisimman ketteriä käsitellä.

*Alla oleva viitteellinen taulukko on all-mountain-lumilaudoille.

Lumilautailijan pituus (cm) 

Lumilautailijan paino (kg) 

Lumilaudan pituus (cm) 

< 145 

< 40 

< 125 

145 – 150 

40 – 50 

125 – 130 

150 – 155 

45 – 55 

130 – 135 

155 – 160 

50 – 60 

135 – 140 

160 – 165 

55 – 65 

140 – 145 

165 – 170 

60 – 70 

145 – 150 

170 – 175 

65 – 75 

150 – 155 

175 – 180 

70 – 80 

155 – 160 

> 185 

> 80 

> 160

Naisten lumilaudat:

Naisten lumilaudat ovat keskeltä kapeampia kuin miesten laudat, niissä on hieman vähemmän camberia (Saako tähän jonkun suomennoksen kun unohtui jo mikä tämä on) ja ne ovat joustavampia. Näin lähtökohtaisesti kevyemmän ruumiinrakenteen sekä pienemmät jalat omaavien laskijoiden on helpompi saada tuotettua tarvittavaa voimaa lautaan. Myös kevytrakenteiset miehet voivat löytää sopivan laudan tästä kategoriasta.

Vastaavasti pidemmät ja isojalkaisemmat (>EU 41) naiset voivat löytää sopivimman lumilaudan miesten mallistosta.

 

Lasten lumilaudat:

Lapset kasvavat silmissä. Kaikille meille vanhemmille on varmasti tuttu tunne ostaa vimmatusti lastemme varusteisiin sitä kuuluisaa kasvuvaraa. Lapsille keveys, ketteryys ja mukavuus ovat niitä tärkeimpiä ominaisuuksia. Liian isot varusteet ovat raskaita ja hankalia käsitellä ja oppimisen hankaloittamisen lisäksi saattaa lähteä kiinnostus koko lumilautailuun. Lumilautailua aloittavan lapsen lauta voi huoletta olla hieman viitearvoa lyhyempi, jotta sen käsittely olisi mahdollisimman vaivatonta.

Lumilaudan sopiva leveys:

 

Lukuisten muiden vaihtuvien ominaisuuksien lisäksi lumilautoja löytyy myös eri leveyksiä. Mikäli jalkasi koko on >44 (EU), todennäköisesti tarvitset leveämmän mallisen lumilaudan. Oikean kokoisessa laudassa, monot tulevat hieman (1-2 cm) molempien kanttien yli. Mikäli lauta on liian leveä, eivätkä monot “kurkista” yhtään reunojen yli, on lumilauta vaikeampi saada kantilta kantille käännöksissä. Jos lauta taas on liian kapea ja monot tulevat liian pitkälle ulos reunoilta, ne raahaavat käännöksissä ja lumilaudan hallitseminen sekä käännösten tekeminen on lähes mahdotonta. 

*Voit verrata monon pohjan mittaa lumilautasi keskileveyteen (uusissa lumilaudoissa keskileveys ilmoitetaan tuotetiedoissa), mikäli se on sama, tai suurempi, niin tarvitset leveän mallisen lumilaudan.

Tästä viitteellisestä taulukosta käy ilmi miesten ja naisten lumilautamonojen sopivuudet lumilautojen keskileveyden mukaisesti.

Lumilaudan keskileveys (mm)

235 – 245 mm

245 – 255 mm

255 – 260 mm

260 – 265 mm+

Miesten mono EU

38 – 41

41 – 43

43.5 – 45.5

45.5+

Naisten mono EU

<38.5 – 41.5

41.5 – 43.5

44+

Kuinka jäykkä lumilaudan tulisi olla?

 

Saatat olla kuullut puhuttavan lumilaudan flexistä tai jäykkyydestä. Tällä tarkoitetaan voimaa, jolla lumilauta saadaan taipumaan. Pähkinänkuoressa, jäykät lumilaudat vaativat laskijalta enemmän voimaa käännöksessä, mutta ovat vakaampia ja pitävämpiä kovissa vauhdeissa. Joustavammat taas anteeksiantavampia ja helpommin ohjattavissa käännöksiin. Siksi aloittelijat, kevyempirakenteiset- sekä freestylelaskijat suosivat kevyempää flexiä.

Soft: Kuten edellä jo mainittiin, joustavimmat laudat sopivat aloittelijoille ja freestylelaskijoille anteeksiantavuuden ja helpon ohjattavuuden vuoksi. Parkkilaskijoille varsinkin raileja laskettaessa joustavuudesta on hyötyä.

Medium: Medium-laudat ovat lumilaudoista kaikkein monipuolisimpia ja siksi ne ovatkin yleisin jäykkyys laudoissa. Riittävän anteeksiantavia yleiseen rinnelaskuun, mutta saat kuitenkin tarvittavaa pitoa, kun haluat viedä lautaa kanteille leikkaavissa käännöksissä. Freestylelaskijoille hyppyreiden kasvaessa ja vauhtien kovetessa medium tuo kaivattua vakautta.

Stiff: Jäykät lumilaudat soveltuvat parhaiten kova nopeuksiseen rinnelaskuun, freeridingiin sekä splitboardaukseen. Siis silloin, kun tarvitset lumilaudalta äärimmäistä hallittavuutta sekä tukea. Jäykät laudat vaativatkin laskijalta enemmän kokemusta sekä voimaa ja ovatkin loistava valinta jo kokeneemmille lumilautailijoille.

Scroll to Top